Η ποικιλία Τσεχελίδης παρουσιάζει κάποια βελτιωμένα χαρακτηριστικά της έναντι της ανταγωνιστικής και επικρατούσας στην παγκόσμια αγορά ποικιλίας Hayward. Εκτός από την καλύτερη συμπεριφορά και ευρωστία του φυτού και τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα ο καρπός παρουσιάζει πολύ καλά στοιχεία όπως
- Μεγάλο μέγεθος χωρίς χρήση ορμόνης
- Πολύ καλή ομοιομορφία
- Πρωιμότητα κατά 10 έως και 20 μέρες περίπου σε σχέση με την Hayward
- Υπερδιπλάσια περιεκτικότητα Βιταμίνης C από την Hayward
- Υψηλότερα σάκχαρα
- Ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση με ξεχωριστό άρωμα
- Καλή συντηρησιμότητα
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα πρέπει να εκτιμηθούν κατά τρόπο ώστε το ακτινίδιο αυτό να λάβει την πρέπουσα θέση στην αγορά και κατ επέκταση στο διαιτολόγιο των Ελλήνων. Ένας επιπλέων λόγος για να προωθηθεί το ακτινίδιο Τσεχελίδης είναι ότι έχει κατοχυρωθεί παγκόσμια ως ελληνική ποικιλία.
Παρακάτω παραθέτουμε χαρακτηριστικά τμήματα της συγκριτικής μελέτης μεταξύ των φρούτων της ποικιλίας Τσεχελίδης και της ποικιλίας Hayward που έγινε από το ΕΘΙΑΓΕ (ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ) το 2006. (Η μελέτη διατίθεται ολόκληρη στο: http://www.kiwi-tsechelidis.com/files/ethiage_el.pdf )
Συγκριτικοί πίνακες ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών
Α. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Παράμετρος |
ΠΟΙΚΙΛΙΑ |
|
ΤΣΕΧΕΛΙΔΗΣ |
HAYWARD |
|
Αντίσταση στην πίεση ( lb/in2) |
23 |
27 |
pH σάρκας |
3.34 |
3.25 |
Διαλυτά στερεά (oBrix) |
7.3 |
6.7 |
Βιταμίνη C (mg / 100g ν.β.) |
79.2 |
37.8 |
Μηλικό οξύ ( g/l ) |
4.5 |
4 |
Σάκχαρα (g/l ) |
62.8 |
57.2 |
Ξηρά ουσία (%) |
15.3 |
15.82 |
Δείκτης Thiault |
107.7 |
97.6 |
|
|
|
Β. ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Παράμετρος |
ΠΟΙΚΙΛΙΑ |
|
ΤΣΕΧΕΛΙΔΗΣ |
HAYWARD |
|
Αντίσταση στην πίεση ( lb/in2) |
10,4 |
10,9 |
pH σάρκας |
3,32 |
3,41 |
Διαλυτά στερεά (oBrix) |
13,6 |
13 |
Βιταμίνη C (mg / 100g ν.β.) |
80,2 |
38,3 |
Μηλικό οξύ ( g/l ) |
4,8 |
4,5 |
Σάκχαρα (g/l ) |
84,4 |
80 |
Δείκτης Thiault |
132,4 |
125 |
|
|
|
Γενικά συμπεράσματα της μελέτης:
Η ποικιλία Τσεχελίδης ωριμάζει τους καρπούς της 4-5 μέρες νωρίτερα από την Hayward και αυτό πιστοποιείται από τη σημαντικά μικρότερη αντοχή των καρπών στην πίεση και την ελαφρά υπεροχή των διαλυτών στερεών κατά τη συγκομιδή. Παρόλα αυτά μετά από δίμηνη αποθήκευση σε ψυγείο έδειξε την ίδια αντοχή στις πιέσεις των καρπών όπως και η Hayward. Εξάλλου η ποιότητα των καρπών της ποικιλίας Τσεχελίδης όπως αυτή εκφράζεται από τον δείκτη Thiault κατά τη συγκομιδή των καρπών είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή της Hayward. Ο δείκτης Thiault όταν προσδιορίζεται κατά την περίοδο αποθήκευσης των καρπών στα ψυγεία δείχνει την συντηρησιμότητα των καρπών και στην προκειμένη περίπτωση είναι ελαφρά υψηλότερος στην ποικιλία Τσεχελίδης μετά από παρέλευση διμήνου χωρίς όμως σημαντική διαφορά. Αξίζει να αναφερθεί ότι η βιολογική αξία της ποικιλίας Τσεχελίδης είναι πολύ υψηλή λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε βιταμίνη C.